ER4STEM

ER4STEM_Logo_Colour_CMYK-01 В периода между февруари 2016 и май 2017 година, ЕСИ ЦИЕ организира безплатни работилници по образователна роботика с повече от 350 ученици от няколко български общообразователни училища. Използвахме Arduino и езици за визуално програмиране, за да научим деца между 7 и 15 години на основните принципи на роботиката и програмирането, като сглобявахме танкове-роботи. В работилницата, също така, включихме и креативен семинар, базиран на концепцията за мисловни карти на Тони Бюзан, с която да насърчим децата да търсят допълнителни практически приложение на роботиката в различните области на науката и всекидневния живот. Научете повече за нашите Arduino-базирани работилници тук.

През 2016/2017 учебна година, отново ще продължим да работим с повече от 300 ученици и ще организираме безплатни работилници по роботика. Тази година обаче, заедно с работилниците ни, в които сглобяваме танкове-роботи, искахме да създадем изцяло ново съдържание, което допълнително да подпомага другите общообразователни предмети и особено математиката. Затова, създадохме изцяло нова работилница, специално разработена за ученици от 4 клас, която кръстихме the Mathbot. Повече информация за тази работилница, ще бъде публикувана скоро тук.

И в двете работилници, учениците ще имат възможност да усвоят основите на роботиката, така например взаимодействие между човек и машина, знания за сензори, актуатори, автономност на роботи, изкуствен интелект, програмиране, наука и още много. Освен това, учениците ще работят върху проектите в малки групи със своите съученици, като вярваме, че по този начин ще насърчим усвояването на ценни умения като умения за работа в екип, дефиниране и решаване на проблеми, креативно и стратегическо мислене и други. В нашите работилници, децата се усвояват знания, като ги прилагат на практика – те учат откривайки, чрез експерименти и докато се забавляват.

Работилниците са в подкрепа на общото образование и се организират в рамките на проект ER4SREM “Educational robotics for science, technology, engineering and mathematics” (Образователна роботика за наука, технологии, инженерство и математика), финансиран по програма Horizon 2020 за изследвания и иновации.

Вярваме, че децата притежават вродено любопитство към научните дисциплини, технологията, инженерството и математиката. Това е израз на техния интерес към света като цяло – как той функционира, как отделните елементи се свързват и взаимодействат помежду си. Неподдържан и непоощряван, този интерес, по пътя на порастването или в курса на образованието, нерядко изчезва у повечето деца. Науката се превръща от обект на естественото човешко вълнение към света, в скучен, сложен и абстрактен предмет, чието практическо приложение е неясно.

Проектът „ER4STEM – Образователна роботика за наука, технологии, инженерство и математика” има за цел да насърчи интереса на децата, показвайки им едно особено вълнуващо и практическо приложение на науката – роботиката. Ние вярваме, че вдъхновението към научните дисциплини, особено при по-малките деца, се насърчава особено успешно чрез проектно-базиран подход, целящ усвояване на теоритични концепции от науката, технологиите, инженерството и математиката чрез практическото им приложение.

Повече информация за проекта можете да откриете на неговия уебсайт или като се свържете с нас.

ER4STEM partners logos